Honismereti kirándulás 2006. szeptember 14.

2006. szeptember 14-én a 10.a és a 11. évfolyam azon tanulói, akik az idei tanév végén hon- és népismeret tantárgyból érettségit tesznek, lehetőséget kaptak arra, hogy tanulmányi kirándulást tegyenek Budapestre és Szentendrére. Budapesten a Terror háza időszakos kiállítását tekintették meg a magyarországi németek kitelepítéséről. Szentendrén a Néprajzi múzeumba látogattak el, ahol tematikus foglalkozásokon vehettek részt.
Köszönjük Josef Schneider Úrnak, és az iskola alapítványának a támogatást!
Budapesten a Terror házában jártunk, ahol megtekintettük a magyarországi németek kitelepítéséről szóló időszakos kiállítást, amely mindannyiunk számára megrázó volt. A kiállítás hűen ábrázolta a magyarországi németek szenvedéseit. Az egyik teremben egy filmet nézhettünk meg, melyben a kitelepítés túlélői meséltek a megrázó eseményekről. Ugyanitt megtekinthettük a magyar államigazgatás azon tagjait, akik e tragédiáért felelősek voltak. Egy másik helyiség falán megdöbbentő adatokat találhattunk a kitelepített személyek településenkénti létszámáról. Helyenként szinte az összes ház gazdátlanná vált. Az egyik falon korabeli újságcikkek tették a termet még megrázóbbá. Reméljük egyetlen ember sem fogja újra átélni ezt a szörnyűséget!
Szentendrén kisebb csoportokban tematikus foglalkozásokon vettünk részt:

  • Mag, mag, búzamag
  • Földházépítés
  • Az elvetett kendertől a vászonig
  • Tisztálkodás és mosás

A foglalkozásokon nemcsak megfigyelhettük, hanem ki is próbálhattuk a régi szokásokat. Emelett sok érdekességet megtudhattunk az elmúlt századok mindennapjairól.
A kiránduláson készült fotók itt megtekinthetők.