Jubileumi események

Jubileumi hét projektnapokkel, ünnepség és alumni találkozó

30 éves a Koch Valéria Iskolaközpont
20 éves a kollégium
20 éve az MNOÖ az intézmény fenntartója

A jubileumra való tekintettel idén nem csak a gimnazisták, hanem az egész iskola részt vett a rendezvényeken. Hétfőn a gimnazisták és felső tagozatos tanulók, kedden az alsósok kapcsolódtak be az ünneplésbe. A rendhagyó projektnap nyitányaként a 10.b osztály flashmobját láthattuk.
Volt diákoktól négy videóüzenet érkezett a Tiborcban/Koch Valéria Iskolaközpontban eltöltött időről. Négy eltérő, de sikeres életutat ismerhettük meg: Tóth-Csák Máté, Pozsgai Balázs, Németh Klaudia és Kovács Artúr mutatkozott be.
A pódiumbeszélgetésen, melyre Amreinné Pesti Ágnes igazgatónő beszéde után került sor, egykori diákokat, Gebhardt Laurát, dr. Harci Alexandrát, dr. Csőke Rolandot, Erdei Krisztiánt és Kecskés Alexist köszönthettük. Markovics tanárúr kérdései alapján nagyon sok érdekes dolgot tudunk meg a közelebbi és kicsit távolabbi iskolai életről, valamint volt tanítványaink későbbi életútjáról.
A jubileumi rendezvények során arról is megemlékezünk, hogy a Tiborc Utcai Általános Iskola, a Magyar-Német Nyelvű Iskolaközpont 20 éve vette fel Koch Valéria nevét. Projektnapunkon egy rövid összeállítással idéztük fel iskolánk névadójának emlékét. A műsort Kratofil Bernadett és Szigriszt Adrienn tanárnők állították össze. Közreműködött: Kratofil Anna, Pencz-Amrein Franziska és Sárdi Natália. A megzenésített verseket Stiller Michaela tolmácsolásában hallhattuk.
Sor került az iskolai tanösvény ötödik állomásának és a kültéri tanterem átadására. A Koch Valéria életművét bemutató állomást dr. Erb Márai, Wolfart Mária és Frey Mária állította össze.
Az ünnepi műsor után a tanulók különböző állomásokon szerezhettek információt az iskolával kapcsolatban: Káosz játék, „elpikszelesített” fotók, versírás, tanösvény felfedezése, iskolaépület felépítése dobozokból, iskolatörténet, abgedreht! filmek, játékgyűjtemény, pánikmentes matekfeladatok, keresztrejtvény, növényhatározás és szabadulószoba. A versenyen 32 felsős és 44 gimnáziumi csapat indult. A legjobb csapatokat jutalmaztuk! Köszönjük minden pedagógusnak a nap sikeréért végzett munkáját!
A tanulók megtekinthették a piros aulában a Dezső Andrea és Frey Mária tanárnők által készített jubileumi iskolatörténeti kiállítást. A kiállításon Fuchs-Venczel tanárnő által összegyűjtött, a népviseleti napra (Trachttag) az alsó tagozat tanulói által készített alkotásokat is meg lehetett nézni.
Az alsó tagozatos tanulók ünnepi műsorára kedden került sor. A program részeként képek alapján megismerhették az iskola harmincéves történetét, majd az 1.b és 5.b osztály színházi előadásait tekintették meg. Az előadások címe: Frederick, Legyek ura. Felkészítő tanáruk Berta Zsóka néni volt.
Minden osztály meghívott egy volt diákot (anyukát, apukát, volt tanárt, barátot), aki szívesen mesélt a gyerekeknek a tapasztalatairól és a munkájáról. Régi iskolai kincseket és fényképeket is hoztak magukkal. Az iskola udvarán az osztályok egész délelőtt játékokon vettek részt. Népi eszközök, kalapok, fakanalak, kosarak és krumpliszsákok segítségével a tanítók vidám váltóversenyt szerveztek. A gyerekek kipróbálták a kukoricamorzsolást, valamint régi társasjátékokat és népi játékokat játszottak. Mindenki meglátogatta az iskola történetét bemutató kiállítást is, ahová vendégeik is elkísérték őket. Köszönjük minden alsós pedagógusnak a munkáját!
Pénteken a „Stimmen wir an!” és a Trachttag felhívásnak megfelelően az iskolaépület különböző szegleteiben népdalok szólaltak meg az alsósok előadásában, akik egy-egy népviseleti ruhadarabot viseltek. A jubileumi ünnepségre pénteken került sor. A megjelenteket az iskolaközpont három igazgatója, Dr. Frank Gábor, Englenderné Hock Ibolya és Amreinné Pesti Ágnes köszöntötte. Beszámoltak az elmúlt harminc évről, miközben a háttérben régi fotók voltak láthatók.
A műsorban közreműködött a Halmi Gábor tanár úr vezette fúvószenekar. A Szőnyi utcai óvoda vegyes csoportja gyermektáncokat táncolt, melyeket Bechli Beáta és Müller Éva óvónők állítottak össze. Névadónkról egy összeállítással emlékeztünk meg, melyben felidéztük korábbi munkásságát, életét. Csernák Zoltán zeneszerző, nevelési központunk egykori tanulója ismét megzenésített egy Koch Valéria verset. A "Jugend träumt Taten" című művet a középiskolásokból és tanárokból álló vegyes kórus mutatta be. Őket gitáron Stiller Michaela, Halmi Gábor és Markovics Ákos, szaxofonon Gubik András és fuvolán Nagy Júlia kísérte.
A 4.c osztály és a 8.b osztály lányai magyarországi német gyermektáncokból összeállított kompozíciót adtak elő. Tillné Petz Ditta tánctanárnő készítette fel őket. Till Tamás harmonikán kísért.
Nemcsak az iskola, hanem a kollégium is jubilált. A diákotthon történetéről az előző igazgató, Dr. Dávid Gabriella és a jelenlegi igazgató, Werner Gábor számolt be.
A Koch Valéria Oktatási Központ alapítói és a korábbi igazgatók kiemelkedő teljesítményükért kaptak elismerést. A több mint 20 évet az iskolában eltöltött tanárok és munkatársak is elismerésben részesültek.
Az ünnepség végén a tanárokból és diákokból álló kórus elénekelte a "Muss i' denn" című dalt, Lázár Bálint és Wehring Mátyás kísért harmonikán.
Szombaton délelőtt sok volt tanuló vett részt a foci- és röplabdatornán. A rendezvényt testnevelő tanáraink szervezték: Lantosné Csősz Edit, Várhalmi-Hujber Éva, Szatmári Roland, Haincz Krisztián és Turi Dávid.
A szombati öregdiák találkozón több mint 300 volt diák vett részt. Osztálytalálkozókat szerveztek, többek között az 1994-98-as első gimnáziumi osztály tagjai Englenderné Hock Ibolya és Zwickl Erzsébet osztályfőnökökkel. Néhányan jelentkeztek az iskolabejárásra is.
Az ünnepségre este került sor, programmal, beszélgetésekkel és zenével. Kezdetnek Amreinné Pesti Ágnes és Englenderné Hock Ibolya igazgató asszonyok beszédét hallgathattuk meg. Dr. Frank Gábor üzenetét videófelvételről láthattuk. Videóüzenet érkezett még Weigert Philipp egykori tanítványunktól is. A Kovács Artúr által moderált pódiumbeszélgetésen a következő öregdiákok vettek részt: Brozovics József, Emmert Vanessza, Huszár Kristóf, Kövecs Eszter, Katreiner Hanga, Weimert Viktor és Weigert Viktor. Mindannyian különleges pályára léptek, és hálájukat fejezték ki a Koch Valéria Oktatási Központban eltöltött időért: nyelvtudást szereztek, nyitottságot és az összetartozás érzését tapasztalták, valamint lehetőséget kaptak arra, hogy fejlődjenek.
A résztvevők éjfél utánig beszélgettek és szórakoztak, majd azzal a szándékkal indultak haza, hogy hamarosan újra találkoznak.
Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek!

További fotók