Kézműves nap 2005. november 25.

Kézműves nap 2005. november 25.

Advent

Wir können einander in der Adventszeit viele Geschenke überreichen. Ein Lächenln, ein  Streicheln, ein Umarmen bedeutet oft mehr, als ein Wort oder ein Satz. Wir sollen geduldiger zueinanader sein, einander zuhören, unsere Mitmenschen fragen, wenn sie Kummer haben, uns mit ihnen freuen.

„Szép Tündérország támad föl szívemben

Ilyenkor decemberben.

A szeretetnek csillagára nézek,

Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,

Ilyenkor decemberben.”

 

Juhász Gyula írja ezeket a szép szavakat és mindannyian ugyanígy érzünk már november végén, december elején. Látjuk az első hópelyhek csillogását, érezzük a fenyő és a mézeskalács illatát, halljuk a karácsonyi fülbemászó dallamokat, várakozunk a meghitt, meleg pillanatokra, amelyet együtt töltünk családunkkal.

Advent időszaka van, mondjuk, de vajon tudjuk-e, hogy mit jelent az  advent?

A várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka, amely András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hetes „szent idő”, a lelki felkészülés ideje.

Advent elképzelhetetlen koszorú nélkül. Eredetileg fűzfavesszőből fontak koszorút és örökzöldet csavartak köré, majd fenyőfakoszorút készítettek, melyre először 24, majd az egyszerűség kedvéért 4 gyertyát helyeztek. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg, vörös és aranyszalagokkal díszítették, az élet és a fény jelképeivel.

Az advent az ünnepekre való ráhangolódás, a készülődés ideje. A készülődésben segítség gyereknek, felnőttnek egyaránt az a kézműves-délután, amely az ajándékkészítésben, meglepetés fabrikálásában, adventi koszorú összeállításában ad ötleteket, segítséget.

De adhatunk egymásnak az adventi időszakban az ajándékon kívül mást is. Egy mosoly, egy simogatás, egy ölelés néha sokkal többet fejez ki, mint egy szó, egy mondat.

Legyünk türelmesebbek egymáshoz, hallgassuk meg a társainkat, kérdezzük meg, mi bántja vagy milyen öröm érte őket.

Támadjon fel a szívünkben szép Tündérország, felejtsük el a rosszat, ajándékozzuk meg egymást szeretettel és szálljon meg bennünket egy titkos, gyönyörű igézet, ilyenkor decemberben.    

Göndöcné Jákics Kornélia