Jugend debattiert

Felkészülés a „Jugend debattiert international“ német nyelvű nemzetközi disputaversenyre

 

2017. január 24-én gimnáziumunk 20 diákja vett részt a 9. és 10. évfolyamról a „Jugend debattiert international“ német nyelvű disputaverseny felkészítő tréningjén. A nemzetközi versenyen tíz közép- és kelet-európai ország vesz részt: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Oroszország (Moszkva és Szentpétervár), Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és Magyarország.

A projektet támogató partnerintézmények a Goethe Intézet Budapest, az »Erinnerung, Verantwortung, Zukunft« Alapítvány, a non-profit Hertie Alapítvány és a »Zentralstelle für das Auslandsschulwesen« (ZfA). Magyarországon a Konrad Adenauer Alapítvány is támogatja ezt az igényes versenyt.

A projekt a 9-12. osztályokban németül tanuló diákokat célozza meg. A verseny résztvevői demokratikus vita keretében egy-egy aktuális kérdésről fejtik ki véleményüket, pro- és kontra érveket felsorakoztatva. Így lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassák verbális kommunikációs és vitakészségüket, kritikai gondolkodásukat és érvelési technikájukat. A felkészülés és a verseny német nyelven folyik, így a tanulók nyelvi kompetenciája is folyamatosan fejlődik, amit az intézmény különösen fontosnak tart.

A tréningre két korábbi versenyző is érkezett:  Nick Patrick, a 2016. évi disputa verseny országos győztese, valamint Taxner Tünde, aki 2014-ben szintén kiemelkedően szerepelt. Részletes információkkal és konkrét tapasztalatokkal szolgáltak a tréning résztvevőinek, ösztönözve diákjainkat a versenyen való részvételre. A vendégek olyan vitatémát hoztak gyakorlásképpen, amelyből minden tanuló profitálhatott.

Gimnáziumunk tanulóinak először március 9-én, az országos verseny első fordulójában kell bizonyítaniuk. Sok sikert kívánunk nekik!

magyar