A barátság és egység ünnepe

A barátság és egység ünnepe

A pécsi cserekapcsolat 30 éves fennállását ünnepli

Múlt pénteken szívélyes hangulatú ünnepséggel ünnepeltük a CJD Christophorus Iskolák Berchtesgadeni Középiskolája és a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont közötti diákcsere 30. évfordulóját. A Schönau am Königssee-i iskolában tartott esemény a sokéves barátság és az európai egység jegyében zajlott.
Ez a régóta fennálló partnerség élő példája a nemzetközi csere lehetőségének és értékének. Megmutatja, hogy a személyes kapcsolat és az együttműködés hogyan építhet hidakat és hogyan döntheti le az előítéleteket. Egy olyan időszakban, amikor a politikai feszültségek és a nacionalizmus erősödik, az ilyen partnerségek fontosabbak, mint valaha.
Az ünnepségek a középiskola épületében kezdődtek, ahol Wolfgang Greiner köszöntötte a vendégeket. Amreinné Pesti Ágnes, a Koch Valéria Iskolaközpont igazgatónője a magyar partneriskola nevében őszinte köszönetet mondott a 30 éves együttműködésért, és kiemelte Bernd Giesenberg és Wolfgang Greiner igazgatók támogatását, valamint Michael Storch fáradhatatlan munkáját. A 2000 óta évente kiosztott ösztöndíjat, amely lehetővé teszi egy diák számára, hogy három hetet a Schönau am Königssee-i gimnáziumban töltsön, szintén egyedülállónak nevezte. Amreinné Pesti Ágnes beszédében hangsúlyozta, hogy ez a partnerség számos barátságot teremtett a tanárok és a több mint 600 diák között, ami szerinte értékes hozzájárulás az európai egységhez.
Michael Storch, aki évek óta felelős a csereprogramért, köszöntötte a jelenlévőket, és beszédében a partnerség kihívásairól és sikereiről beszélt. Magyar nyelvű beszéde különösen megható volt, amit a pécsi vendégek különösen nagyra értékelték. Storch megemlékezett az elhunyt vagy megbetegedett kollégákról is, akik jelentősen hozzájárultak a partnerséghez, és szót emelt az együttműködést veszélyeztető politikai tendenciák ellen. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok közötti, politikai különbségeken átívelő találkozásoknak nagy jelentősége van.
A beszédeket egy közös séta követte a festői Malerwinklweg mentén, ahol a résztvevőknek lehetőségük volt eszmét cserélni és élvezni a gyönyörű környezetet. Este mindenki összegyűlt egy ünnepi vacsorára a Gasthof Schustersteinben, hogy méltóképpen zárják le a napot.
Az ünnepség nemcsak visszatekintés volt a három évtizedes sikeres együttműködésre, hanem a jövőre vonatkozó remény jele is. Wolfgang Greiner, aki évek óta támogatja a partnerséget, hangsúlyozta, hogy a csere fontos része az iskola történetének, és sok értékes tapasztalatot és barátságot hozott. Megköszönte minden érintettnek a fáradhatatlan erőfeszítéseket, és hangsúlyozta, hogy a partnerségnek az iskola életének szerves részét kell képeznie.
Külön köszönetet mondott minden tanárnak, diáknak és családjuknak, akik vendégszeretetükkel és elkötelezettségükkel támogatták ezt a partnerséget az évek során. Támogatásuk nélkül nem valósulhatott volna meg a számos sikeres csereprogram és a sok felejthetetlen élmény.
Éljen a barátság és az együttműködés újabb 30 éve!

 

Más fórumokon megjelent cikkek e témában:

1.

https://www.berchtesgadener-anzeiger.de/region-und-lokal/lokales-berchte...

2. https://www.facebook.com/kmkpad/posts/pfbid0JynFEHV2y53n3oNbzYPZnjVQLVej...