Donaujugendcamp - Ulm, 2022

Miután a 2020-as Internationale Donaujugendcamp a járvány miatt elmaradt, 2022-ben június 30. és július 6. között ismét megrendezésre került. A rendezvényre 80 fiatal kapott meghívást valamennyi dunamenti országból. A rendezvény programja elsősorban a személyes találkozásokra, közös beszélgetésekre és egymás megismerésére irányult. A workshopok, kirándulások és közös előadások megmutatták, hogy a fiatalok mennyire lelkesek és nyitottak a cserére, és milyen könnyen lebonthatók az előítéletek és a kultúrák közötti korlátok.
 

Donaujugendcamp Ulm 2022 (június 30.- július 6)

Június 30-án hajnali 4 órakor indultunk Németországba, és körülbelül tizenkét óra múlva megérkeztünk Ulmba, a Donaujugendcamp helyszínére. Azonnal világossá vált számunkra, hogy nemcsak a Duna, hanem az érdekeink is összekötnek bennünket. Az első napon egy kicsit megismerkedhettünk a többiekkel (eleinte inkább a bajai és a győri magyarokkal), mert már a köszöntő estén magyar táncot kellett járnunk a Duna-parton. Ezen az estén minden nemzetnek, azaz németeknek, szerbeknek, románoknak, cseheknek, bosnyákoknak, bolgároknak, szlovákoknak, ukránoknak, montenegróiaknak, horvátoknak, magyaroknak vagy táncolniuk, vagy énekelniük kellett valamit. Rögtön zavarba jöttünk, mert egyik magyar sem tudott csárdást táncolni, így improvizálnunk kellett. Eleinte teljes káosz volt, de néhány kör után egész jól ment.

A második napon workshopokra osztottak minket, ahol együtt dolgozhattunk a többi ország diákjaival. A workshopok témái a következők voltak: dráma, politika, zene, bűvészet, tánc és színpadtervezés (az utóbbi angolul volt, mert ez a tanár nem tudott németül). Fanny a tánccsoportban volt, minden nap tanultak egy táncot, Gréta pedig a színpadtervezésben volt, ők csinálták a színpad dekorációját. A műhelyek segítségével összeállítottunk egy színdarabot, amelyet az utolsó napon előadtunk. Eleinte kicsit nehéz volt a műhelyekben dolgozni, de néhány óra elteltével nagyon érdekes és izgalmas volt, és szerintünk a darab is nagyon jól sikerült.

Voltak olyan előadások is, amelyeket kis csoportokban kellett tartanunk a negyedik vagy ötödik napon. Beszámoltunk a német és bolgár partnerekkel közös online munkánkról. Közülünk Fanny tette ezt. Természetesen mindenki félt a közönség előtt beszélni, de valójában nem volt olyan rossz, és érdekes előadásokat is hallottunk.

Vacsora után minden este szabadidőnk volt, és valóban közelebbről is megnézhettük Ulm városát. Nagyon jó volt a többiekkel együtt felfedezni a Duna-partot, nagyon jól éreztük magunkat, és a hangulat mindig kiváló volt.

Nagyon élveztük az Ulmban töltött időt, és örülünk, hogy megismerhettük a várost. Otthon éreztük magunkat, és reméljük, hogy amikor az ifjúsági tábor újra megrendezésre kerül, mi is ott lehetünk.

Fanny és Gréta