Német egység napja - Tag der deutschen Einheit

2022. október 3. - Németország a német egység 32 éves évfordulóját idén Türingia tartományban ünnepli. A közelmúlt német történelmének e történelmi jelentőségű napjára emlékezünk.

 

Mit ünnepelnek?

A német újraegyesítés az a folyamat, amelyet az NDK-ban 1989-ben és 1990-ben lezajlott békés forradalom indított el, és amely 1990. október 3-án a Német Demokratikus Köztársaságnak a Németországi Szövetségi Köztársasághoz való csatlakozásához vezetett. Az így létrejött német egység, amelyet azóta minden október 3-án, a Német Egység Napjaként ünnepelnek, a hidegháború idején véget vetett a második világháborúból eredő, négy évtizedes német megosztottságnak.

 

Hol tartják az ünnepséget?

1990 óta a Német Egység Napjának hivatalos megünneplésére annak az államnak a fővárosában kerül sor, amelyik éppen a Szövetségi Tanács soros elnökségét tölti be. Ezt a "Königsteini Megállapodás" szabályozza a tartományok népesség szerinti csökkenő sorrendje szerint. Türingia 2021. november 1-jén vette át a stafétabotot Sachsen-Anhalt tartománytól.

 

Október 1. és 3. között Türingiában vendégeskedik Németország: Az idei Német Egység Napjának hivatalos ünnepségeit a tartomány fővárosában, Erfurtban tartják.

Türingia tartomány nagyszabású, háromnapos fesztivállal ünnepli a német egység napját, valamint a szövetségi tanácsi elnökség végét. A szövetségi alkotmányos szervek, a 16 szövetségi állam, Erfurt városa és számos más partner mutatkozik be Erfurt óvárosában.

A német egység hétvégéjén többek között a Bundestag, a szövetségi kormány, a Bundesrat és a Szövetségi Alkotmánybíróság is képviselteti magát információs standokkal; a 16 szövetségi állam pedig kulturális és gasztronómiai különlegességeivel mutatkozik be. Az úgynevezett "Zipfelbund", Németország legészakibb (List on Sylt), legnyugatibb (Selfkant), legdélebbi (Markt Oberstdorf) és legkeletibb (Görlitz) településeinek szövetsége is jelen lesz az ünnepségen.

Október 3-án este az erfurti Dóm téren tartják a Német Egység Napja 2022 ünnepségsorozat záróünnepségét.

A lakossági fesztivál eseményei nyilvánosak, ingyenesek, és élő közvetítésben is követhetők lesznek.