Tradíció és modernség – élményalapú hon- és német nemzetiségi népismeret

NTAB-KP-1-2022/1-000416 sz. pályázat - beszámolók

Évfolyamkirándulás Budapestre

A 10. évfolyam mindhárom osztálya 2022. október 6-án Budapestre utazott tanulmányi kirándulásra. Mindegyik osztály megtekintette a parlamentet és a „Haus der Ungarndeutschen”-t, azaz a Magyarországi Németek Házát a Lendvay utcában.
Osztályainkat Ambach Mónika és Schuth János fogadta. Ambach Mónika a Zentrum, azaz Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ vezetője, bemutatta az épületet, mesélt az itt lebonyolított számos irodalmi, zenei, színházi vagy képzőművészeti programokról. Felhívta diákjaink figyelmét három fontos projektre, amivel a Zentrum a német nemzetiségű identitást igyekszik erősíteni. A Blickpunkt elnevezésű fotópályázattal régi fotók felkutatása, illetve olyan mai fotók készítése a cél, ahol a régi tradíció új kontextusban jelenik meg. Az „Abgedreht”-ről megtudtuk, hogy egy fiataloknak szóló filmfesztivál, ahová egy magyarországi német nemzetiségű témáról max. 10 perces német nyelvű filmmel lehet nevezni. Harmadik kezdeményezésként a tavasszal megrendezésre kerülő Trachttag-ról mesélt nekünk Ambach Mónika. Ezen több tanulónk már évek óta rendszeres résztvevő.
Ezután Schuth János, a Neue Zeitung német nyelvű hetilap főszerkesztője ismertette az immár 65 éves újságot. Elmondta, hogy milyen témákban olvashatunk cikkeket minden héten. A hetilap rendelkezik gyermekeknek szóló melléklettel is. Buzdította a diákokat, hogy német nemzetiségű programokról írjanak beszámolót az újság számára.
Egy kis frissítő után felvitt minket a szerkesztőségi helyiségekbe, majd eljutottunk az épület legfelső emeletén található könyvtárba. Itt számos, a magyarországi német kultúrával, irodalommal, néprajzzal, történelemmel kapcsolatos primér és szekunder irodalom megtalálható, emellett újságok, kalendáriumok is. Ilyen témával foglalkozó diákoknak, hallgatónak, kutatóknak igazi kincsesbánya.
Az évfolyam mindhárom osztálya forgószínpad-szerűen étkezett az Ecke 22 nevű étteremben, megtekintette a HdU-t egy másfél órás vezetés és tájékoztató során, valamint látogatást tett a Parlamentben.

Tóth-Rutsch Nóra, 10.C osztályfőnöke

Parlamenti beszámoló

2022. október 6-án a 10. évfolyam budapesti kiránduláson vett részt. A program egyik meghatározó állomásaként megtekintettük a parlamentet. Az előre lefoglalt jegyek átvételét követően megkezdődött az épület bejárása, mely 40 percet ölelt fel. A jól felkészült és diákcentrikus idegenvezetőnknek köszönhetően az épület történetével, kivitelezésével kapcsolatban rengeteg hasznos és érdekes információval gazdagodhattak iskolánk diákjai. Az idegenvezetés rádiókészülékek segítségével valósult meg, így a nagy létszámú csoport minden tagja egyforma hangminőségben hallhatta az előadást. A koronázási ékszerek mellett a főbejárat oszlopcsarnoka, valamint az ülésterem keltette fel leginkább tanulóink figyelmét.

Gubik András, 10.B osztályfőnöke

Látogatás a Zsolnay Negyedben és a 5x Deutschland kiállításon

2022. október 8-án a 10. évfolyam három osztályi egyéni beosztásnak megfelelően látogatást tett a pécsi Zsolnay Negyedben, ahol a Laborban a legújabb kémiai és fizikai kísérletek tesztelésével, valamint természettudományos játékokkal foglalhatta el magát, valamint megtekintett egy előadást a Planetáriumban, ahol a csillagászat rejtelmeibe nyert betekintést. A Zsolnay Negyed mellett megtekintette az évfolyam a Goethe Intézet „5X Deutschland” kiállítását is, ahol a diákok ismereteiket bővíthették a németajkú népcsoportok életét illetően, valamint a német nemzetiség életmódját illetően. A Brazíliában, Romániában, Dél-Afrikában, Oroszországban, valamint Mexikóban élő német népcsoportok életét össze tudták hasonlítani a magyarországi németek hétköznapjaival, a fotósnak, Jörg Müllernek személyesen tehettek fel kérdéseket, és figyelemmel kísérhették az anekdotáit az utazásai és élményei kapcsán.
A nap folyamán nemzetiségi tartalmakkal, valamint a természettudományok legújabb fejlesztéseivel, ismereteivel gazdagodtak diákjaink.

Szigriszt Adrienn, 10.A osztályfőnöke