Bertók Lászlóra emlékezünk

  IN MEMORIAM BERTÓK LÁSZLÓ

  (1935. december 6. – 2020. szeptember 14.)

 

  „Elmenni kevés, itt maradni sok,

  emberré az tesz, ha megszólalok.”

 

 

 

 

 

Szeptember 15-én a Jelenkor honlapján jelent meg a szomorú hír, hogy életének 85. évében váratlanul elhunyt Bertók László Kossuth-díjas költő, Pécs város díszpolgára.

Összesen több mint húsz verseskötet és több prózakötet szerzője volt. Munkásságát számos rangos elismeréssel jutalmazták.

1982-ben József Attila-, 1989-ben Graves-, 1990-ben Déry Tibor-díjat kapott. 1997-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját, 2004-ben a Kossuth-díjat is átvehette. 2008-ban elnyerte az Artisjus Irodalmi Díjat. Ugyanebben az évben Pécs város díszpolgára címmel tüntették ki. 2018-ban Príma Díjat kapott.

Bertók László iskolánkban több alkalommal volt meghívott vendég. Mindig szívesen jött hozzánk, szeretett itt lenni a tanulóifjúság körében. Elismeréssel szólt diákjaink irodalmi felkészültségéről. Néhány gondolattal visszaemlékezünk most ezekre a találkozásokra.

Első alkalommal 33 évvel ezelőtt, 1987. június 2-án látogatott el az Ünnepi Könyvhéten Bertók László a Tiborc Utcai Általános Iskolába. Az akkori 8.b osztályban rendhagyó irodalomóra keretében  beszélgettek versekről, a költészetről, az olvasás és a könyvek szeretetéről. 

1990. március 20-án könyvtári foglalkozás keretében volt rendhagyó irodalomóra a 7.c osztályban. Játékos feladatok, kutató- és gyűjtőmunka volt kézikönyvek használatával. Vendégünk Bertók László, pécsi költő értékelte a csoportok munkáját. Sok dicséretet kaptak a diákok, és jutalmul Bertók László mesélt iskolai élményeiről.

1999. júniusában megjelent az Ünnepi Könyvhétre Bertók László: Ceruzarajz – Skizze című verseskötete  magyarul – németül. A verseket fordították és a kötet illusztrációit iskolánk diákjai készítették. A kötetet Lengyel Józsefné könyvtárostanár szerkesztette.

2000. december 11-én az 5.b osztályos tanulók irodalmi összeállítással köszöntötték könyvtári óra keretében a 65 éves Bertók Lászlót. Ebben az évben jelent meg a költő gyermekvers kötete Dinnye Döme címmel. A kötet verseiből készült a műsor.

2001. február 15-én a Magyar-Német Nyelvű Iskolaközpont szervezésében a megyei és pécsi középiskolák diákjai számára meghirdetett versmondó délután keretében ismerkedtünk Bertók László költészetével. A diákok Bertók László választott versén kívül egy szabadon választott 20. századi költő versével készültek. A 25 versmondó  diákot három tagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke Bertók László volt, az értékelést Sólyom Katalin pécsi színművész és Dr. Nagy Imre irodalomtörténész professzor segítette. A jó hangulatú délután befejezéseként Bertók László olvasott fel verseiből.

2003. október 1.: A Magyar-Német Nyelvű Iskolaközpont új iskolai könyvtárának avatási ünnepségére került sor, melynek keretében író-olvasó találkozót szerveztünk Bertók László pécsi költővel. A beszélgetést dr. Tóth Károly vezette.

 

2005. április 11-én József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából iskolánk könyvtára és a TEMI  Minerva Könyvtára közös szervezésében versmondó versenyt rendeztünk általános iskolás és középiskolás tanulóinknak.

A Minerva Könytár épülete előtti József Attila emlékszobornál koszorúzási ünnepség keretében Bertók László méltatta József Attila életét és munkásságát, kiemelve költészete jelentőségét. Az emlékszobor talapzatánál a Koch Valéria Iskolaközpont koszorúját helyezték el diákjaink. A koszorúzási ünnepség után kezdődött el a könyvtárban tanulóink versmondó versenye, amelyen 20 általános iskolás és 24 gimnáziumi tanulónk indult. A versmondókat 3 tagú zsűri értékelte, melynek elnöke Bertók László Kossuth-díjas pécsi költő volt.

2005. december 12-én író-olvasó találkozó keretében köszöntöttük Bertók Lászlót 70. születésnapja alkalmából. Az iskolai könyvtár olvasótermében több, mint száz középiskolás diák vett részt a színvonalas rendezvényen. A beszélgetést dr. Tóth Károly vezette.

2015. december 15-én rendhagyó irodalomórát tartottunk Bertók Lászóval. Amreinné Pesti Ágnes köszöntötte a költőt, aki december 6-án ünnepelte 80. születésnapját. A költő beszélgetőtársa Lengyel Józsefné, iskolánk nyugdíjas könyvtárostanára volt.

A diákok Bertók-versekkel készültek, többek között elhangzott A város neve c. vers is, amely a 2010-ben megjelent címadó kötetben szerepelt. Bertók László beszélt a pályakezdéséről, Pécsre érkezéséről, a szonettek utáni megújult lírájáról, a Háromkák és a Firkák  megszületéséről, és fel is olvasott néhányat a verseiből. A rendhagyó irodalomóra egy angol és egy német nyelvű versfordítással zárult, amelyet a 9. osztályosok fordítottak egy projekt keretében.

Eddig az emlékezés…

A búcsú következik:

A Magvető Kiadónál októberben jelenik meg Bertók László Együtt forog című verseskötete. Az eredeti terv szerint a költő közelgő 85. születésnapját ezzel a kötettel ünnepelték volna. Sajnos már a mi tanulóink sem tudják köszönteni őt találkozókon. A megjelenés előtt álló utolsó kötetben szereplő Túlélő c. versének idézetével búcsúzunk:

    „ A program túlélni volt egy életen át,/ azt azért ne hidd, hogy túlélted a halált.”

 

            

Undefined