Európát meg kell élni!

Európát meg kell élni!

30 éves a Pécs - Berchtesgaden diákcsere kapcsolat

A berchtesgadeni CJD Realschule és a pécsi Koch Valéria iskolaközpont között hosszú ideje fennálló iskolai partnerség részeként a berchtesgadeni diákok idei magyarországi viszontlátogatására 2023. szeptember 28. és október 5. között került sor. Ez a találkozó nemcsak egy hétig tartó interkulturális cserekapcsolatot jelentett, hanem az ottani ünnepségeket is ennek az egyedülálló kapcsolatnak a 30. évfordulója alkalmából, ahogyan arra már a nyáron sor került Berchtesgadenben.

Az ünnepséget Amreinné Pesti Ágnes igazgató nyitotta meg. Köszönetet mondott a hosszú ideje tartó iskolai partnerségért, amelyet mély barátság jellemez, és hangsúlyozta, hogy a magyar iskolának már több iskolai partnerkapcsolata volt külföldi iskolákkal. Egyik sem volt azonban ilyen hosszú és sikeres múltra visszatekintő.

Irene Nagy-Heinemann, aki 1993-ban az első cserét kísérte, elmesélte azt az anekdotát, hogy a magyar diákokat az indulás napján "elfelejtette" a magyar busztársaság - és így egy egész nappal tovább maradhattak vendégeiknél Berchtesgadenben.

Ritecz Réka tanárnő, a pécsi diákcsere felelőse beszédében kiemelte, hogy különösen örül az élő berchtesgadeni hagyományoknak, amelyeknek részese lehetett a sok cserekapcsolat során. Számos szokás, mint például a zenélés, a népviselet viselése, a pécsi dunamenti sváb kultúra része is.

Ezt követően Wolfgang Greiner, a berchtesgadeni iskola igazgatójának üdvözletét olvasták fel. Ebben kiemelte az iskolák közötti 30 éves partnerség fontosságát, és hangsúlyozta, hogy a magyar-német diákcsere nemcsak a személyes kapcsolatokat segíti elő, hanem barátságokat kovácsol, elmélyíti a kulturális megértést és az összetartozást is. Greiner elismerését fejezte ki az alapítóknak, az elkötelezett tanároknak, a diákoknak és a vendégszerető családoknak, akik három évtizeden keresztül lehetővé tették ezt a partnerséget.

Michael Storch, aki hosszú évek óta felelős az iskolai cserekapcsolatért, történelmi visszatekintést adott, és tisztázta a partnerség politikai hátterét. A történelem íve a Bajor Ifjúsági Kör 1947-es megalakulásától a vasfüggöny 1989. júniusi megnyitásáig és a fal ugyanezen év novemberében bekövetkezett leomlásáig terjed. A diákcsereprogramot a kezdeti időkben a második világháború utáni Németország európai megítélésének javítására és a határok lebontására szolgáló, bevált eszköznek tekintették.

Céljait - többek között a személyiségfejlesztés elősegítését, a felelősség- és problématudatosság élesítését, az idegen viselkedésmódok elfogadását - Pécs és Berchtesgaden partnersége révén sikeresen megvalósította. Az elmúlt 30 év alatt több mint 600 tanuló nemcsak az országhatárokat, hanem a kulturális különbségeket is leküzdötte, és közösen megélt európai élményt teremtett.

A Pécs és Berchtesgaden közötti diákcsere tehát nem csupán egy oktatási kezdeményezés, hanem egy élő híd a különböző nemzetekhez tartozó emberek között - egy híd, amelyet három évtizeden keresztül sikeresen fenntartottak.

További cikk:  Berchtesgardener Anzeiger